REGISTRACE KONČÍ ZA:

Poslechněte si, co jsme pro vás připravili 🙂

KLIKNĚTE ZDE: pro info o SCD Průvodci a registraci

Uzdravte se jídlem! - video-kurz zdarma

VIDEO 1: Podstata SCD? Je to zdraví skutečně pro každého

E-book a recept ke stažení

PŘEPIS VIDEA ZDE

Ahoj, jsem Radek Kudrna a rád bych se s vámi podělil o svůj příběh a tím poslal dál něco, co mi zásadně změnilo život.

Hned na začátku se vás chci zeptat…

Nebylo by hezké, zbavit se nadobro nějaké obtížné nemoci, která trápí vás nebo někoho z vašich blízkých? Nebylo by příjemné zbavit se bolesti kloubů a zase poskakovat jako srnka? A co takhle zbavit se všech prášků, nemuset trávit čas v čekárnách a ordinacích? Nebylo by krásné, kdyby se vás nachlazení ani chřipkové epidemie netýkaly? No jistěže by to bylo super… že ano.

A co kdybych vám řekl, že toho všeho lze dosáhnout… A lze toho dosáhnout způsobem, který se vám bude moc líbit. Začnete si při tom velmi pochutnávat. Začnete doslova mlsat 🙂

Zní to lákavě? Řeknu vám teď, jak to bylo se mnou a prozradím vám, co vlastně znamená to SCD.

Asi před 18 lety mi byla diagnostikována ulcerózní kolitida. Jde o zánět tlustého střeva. Projevuje se krvácením, v horších fázích i průjmy, bolestmi, někdo se dokonce sotva hne ze záchodu. K tomu jsem měl i divertikulitidu. To jsou pro změnu tzv. výchlipky, jako by malé váčky směrem ven ze střeva, ve kterých se při nevhodném jídle může něco zachytit a vyvolat další bolestivý zánět. Začal jsem se tedy léčit. Začal jsem docházet na velmi příjemné vyšetření – kolonoskopii… Často jsem si opravdu užil… A začal jsem brát léky na nemoc, která, jak mi bylo řečeno, je nevyléčitelná, ale když budu hezky pravidelně brát prášky, dá se s tím prý v pohodě existovat… Žil jsem v úctě k autoritám, tedy i bílému plášti. Vzal jsem to tak, že mám prostě větší smůlu, než někdo jiný a začal ty pilulky polykat.

Jenže… Většina prášků funguje dočasně, tělo si vytvoří rezistenci a relapsy, tedy zhoršování stavu, se postupem času objevují častěji. Po několika letech jednoho z mých ošetřujících lékařů dokonce napadlo, že mi nasadí kortikoidy, i když v té chvíli k tomu nebyl žádný vážný důvod. Začal jsem je brát, protože jsem v té době ještě neznal všechna rizika a měl jsem důvěru. Možná někteří z vás už vědí, co kortikoidy umí. Následoval u mě stav, kdy jsem zadržoval vodu, přibral na 100 kilo, ztratil absolutně kondici a začaly mi šílené bolesti kloubů… Prostě byl jsem na odpis. Přešel jsem k jinému lékaři a vynutil si ukončení léčby kortikoidy. Dostal jsem pro změnu imunosupresiva. Zase jsem se vezl na vlně lepšího a horšího stavu a zase se sinusoida této vlny začala prohlubovat.

Musím říct, že v té době jsem ještě svému novému lékaři důvěřoval. Dokonce jsem od něj nakupoval některé poslední výstřelky pro léčbu mých problémů. Bohužel se vždy ukázalo, že nejsou k ničemu. Docházel jsem tedy pravidelně na další kolonoskopická vyšetření a dál polykal v té době už kolem 15 prášků denně.

Na jaře roku 2012 se můj stav v relapsu dostal do větší krize a svého lékaře jsem navštívil během jednoho měsíce několikrát. Protože jsem odmítal léčbu kortikoidy, neměl pro mě žádnou jinou radu, než zvýšit dávkování léků a vyčkat na objednané vyšetření. Nezbylo nic jiného, než si přetrpět svůj zhoršený stav. Teď se dostáváme k bodu zlomu.

Večer před zmíněným vyšetřením jsem dostal zprávu a neodkladné služební cestě. Hned brzy ráno jsem tedy volal setře do ordinace, abych oznámil, že se nemůžu zúčastnit mé oblíbené kratochvíle – kolonoskopie. Sestra na telefonu mi to začala vyčítat, a řekla mi, že zaplatím pokutu. Omluvil jsem se  a slíbil, že zaplatím. Na to jsem dostal další kartáč. Znovu jsem se omluvil. Když peskování pokračovalo, zeptal jsem se jí, kde je problém, když už jsem se několikrát omluvil. Práskla telefonem. Ten den po obědě mi zavolal sám pan doktor a sdělil mi, že za svoji drzost na sestřičku zaplatím pětinásobek pokuty, za nevyužité vyšetření. A že si nevážím jejich práce. Dozvěděl jsem se, že nemám úctu k ostatním pacientům, kteří sedí v čekárně, bolí je břicho a bojí se.

Kdo mě zná, ví, že bych neuměl být drzý na sestřičku ani v telefonu. Dnes už vím, že se pacienti bojí zbytečně, že je zbytečně bolí břicho, že je to jen kvůli tomu, aby pan doktor dostal peníze od pojišťovny za provedená vyšetření. Ale i tenkrát, když jsem to ještě vše neznal, dost mě to naštvalo… Já říkám, že v té chvíli došlo k „nasrání hlavního hrdiny”. Řekl jsem panu doktorovi, že nezaplatím nic, a že už mě ani nikdy neuvidí.

Jenže co teď? Jsem člověk, který pracuje s internetem celkem dost, a tak jsem sedl a začal hledat, jestli není nějaká jiná cesta. Ne, že bych nehledal už dřív, ale výsledky nebyly nic moc…

Tentokrát jsem asi hledal usilovněji, nebo možná déle, nebo jsem už byl prostě připraven na změnu, já nevím… Každopádně výsledkem byla stránka Ellaine Gottschall – Breaking The Vicious Cycle – Prolomení bludného kruhu.

Byla to stránka dámy, která chtěla uzdravit svou osmiletou dceru ze stejné potíže, jako jsem měl já sám. Protože byla hodně vytrvalá, vystřídala 16 lékařů, ale bez valného úspěchu. Jen samé zkoušení dalších léků a dávkování… Teprve až 17. doktor Sydney Haas jí hned na začátku návštěvy položil zásadní otázku: „Co tomu děvčeti dáváte jíst”?

Ano byl jediný ze 17 lékařů, kterého to zajímalo… Haasovi bylo v době, kdy se potkal s Ellaine už asi 95 let. Celý svůj aktivní život zasvětil výzkumu výživy a reakcím lidského těla na ni. Výsledky jeho výzkumů se ale nestaly nikdy moc populární. Asi proto, že v případě masovějšího rozšíření, by velmi ztížily situaci farmaceutickému průmyslu. Doktor Sydney Haas zjistil, že lidské tělo je schopno úplně bezezbytku trávit pouze jednoduché cukry. Dvojité a složené nestráví úplně a zbytky potravy tak putují až do střev. Tam se jimi živí ty špatné bakterie, které potom produkují toxiny. Tyto toxiny pak vyvolávají v těle záněty, případně mohou krevním řečištěm putovat rovnou do mozku, kde způsobují nejrůznější komplikace. Bakterie jsou dokonce schopny „natrávit” střevní stěnu a zlikvidovat v ní tolik potřebné enzymy. Pan doktor Haas asi dva roky po setkání s Elaine zemřel. Ona ale i po uzdravení své dcery pokračovala v jeho práci a téměř 40 let se naplno věnovala výzkumům spojeným s působením výživy. Spolupracovala s univerzitami a získala i čestný doktorát. Nejde tedy o nějaký módní výstřelek, ale o seriózní a mnohaletým výzkumem podložený způsob uzdravování pomocí výběru vhodných potravin.

Teď jsem vám v podstatě naznačil princip fungování SCD, nebojte se, ještě se k tomu vrátím… A už vám i řeknu, co znamená ta zkratka. SCD je Specific Carbohydrate Diet, neboli česky Specifická Sacharidová Výživa.

Teď je mi jasné, že některým z vás naskočila při slově dieta husí kůže 🙂 Ano, bohužel v poslední době je to téměř sprosté slovo a většině se při něm vybaví příšerné strádání při nějakých nemastných, neslaných blafech, velice často s nevalným výsledkem… Ale nic nemůže být vzdálenější pravdě, než domněnka, že výživa podle SCD rovná se strádání… Slovo Diet navíc v angličtině znamená jídlo, strava… Nic víc. Buďte v klidu 🙂 Až zjistíte jaké pochoutky na vás díky SCD životnímu stylu čekají, budete mile překvapeni. Napadá mě, že tady to není něco za něco, jako že to musí hnusně chutnat, aby mi to pomohlo… Ale spíš něco a k tomu ještě něco 🙂

Takže dobrůtky a ještě zhubnu, přiberu, uzdravíme se a tak dál… Teď si připadám jako prodejce výživových doplňků… Také slibuji, že SCD pro vás udělá to, co zrovna teď potřebujete 🙂

Ale tady je to fakt a sám jsem to vyzkoušel… A už s tím nepřestanu 🙂

Teď se vrátím k principu fungování SCD.

Víme už, že nejsme schopni bezezbytku trávit dvojité cukry, to znamená obiloviny, rafinovaný cukr a podobně, ani složené cukry, což jsou zase škroby. Pokud tyto cukry v potravě přijímáme, nestrávené zbytky se dostanou do střev, tam se jimi nakrmí kolonie nepřátelských bakterií, a jako odpad vyprodukují množství toxinů, které začnou vyvolávat v našem těle nežádoucí reakce. Každý jsme samozřejmě trošku jiný, a tak se záněty neomezují na střeva, ale mohou se objevit kdekoli v těle. Odolnost každého z nás je různá a my nemusíme o ničem vědět třeba celý život. Jsou ale i případy úplně malých dětí, kterým je diagnostikována některá z těchto chorob už v prvních měsících života. Maminky budou vědět. Mimochodem o dětech bude řeč hned v dalším videu.

Toxiny, které se dostanou do mozku mohou způsobovat nejrůznější dysfunkce, hyperaktivitu, epilepsii a dokonce autismus. Opět záleží na odolnosti jedince.

A teď se vás zase budu ptát…

Co když přestaneme jíst jídlo, které nejsme schopni strávit bezezbytku?

Co když přestaneme nutit naše tělo neustále se vypořádávat s odpadem?

Co když si prostě přestaneme škodit a začneme svému tělu dělat dobře a ještě si u toho fakt pochutnáme?

Já vám řeknu, co se stane 🙂 Já už to totiž vím…

Po 15 letech braní až 15 prášků denně jsem už ví než tři roky bez nich. Stejnou dobu jsem ale také bez potíží, bez příznaků, chcete-li. Už nevážím 100 kilo. Už mě nebolí žádný kloub. Při couvání v autě otočím hlavu dozadu, jako sova. žádný pohyb mi nedělá problém. Zmizely všechny bolesti a pocity nafouknutí. Zlepšila se mi chuť, i čich… Dobře, a co hlava. Netrpěl jsem žádnou nemocí ani poruchou, tedy pokud vím 🙂 Měl jsem vždy dobrou paměť, ale teď mám pocit, že jde vše jednodušeji, že je tam jaksi lepší pořádek, mám pořád skvělou náladu. Jako by mi někdo sundal mokrou deku z hlavy… O vlivu SCD na mozek se ještě zmíním v některém dalším videu.

Prostě a jednoduše… pocitově a kondicí jsem se vrátil o dobrých 20 let nazpět… A energie na rozdávání 🙂

Myslím, že už se vám rojí v hlavě spousty otázek. Může to pomoci mě? Mé babičce. Může to pomoci mým dětem? A jak mám začít? A dá se to zvládnout při práci? A není to příliš drahé? A co mám tedy vlastně jíst, když ne brambory, rýži… a tak dál….

Super! Tohle všechno se postupně dozvíte. Dozvíte se, že si můžete pomoci s čímkoli, co vás trápí. Něco vám zafunguje velmi rychle. Máte-li doma třeba hyperaktivní dítě, můžete se začít divit už po třech týdnech, jestli vám to vaše nevyměnili za beránka…. Je to samozřejmě zase individuální, ale v zásadě platí, že na problémy v mozku působí tato změna velmi rychle. Zastavíte proud toxinů – zmizí problém. U zánětů, tedy poškození tkáně to trvá déle, ale do dvou let bývá tělo zpravidla zdrávo. Ale buďte v klidu, velmi brzo zjistíte, že není problém vydržet na SCD výživě jakkoli dlouho. Spíš, tak jako já, přestanete vidět smysl v návratu k běžné stravě. Proč si znovu škodit, a navíc,nikdy v životě jsem se neládoval takovými delikatesami, jako teď s SCD.

Teď se podíváme na SCD trošku prakticky… Co vás čeká za změnu?

Možná se budete divit, ale čeká vás pouze změna nákupního seznamu. A nebudete muset ani do žádných speciálních obchodů. Možná až se stanete SCD fajnšmekry a začnete vymýšlet vlastní speciality 🙂 A začínáte asi tušit…. Čeká vás vaření, příprava jídla… Jedno ze základních pravidel zní: NEJÍM ANI NEPIJU, CO NEVÍM JAK VZNIKLO…

A dostáváme se k zajímavému místu… Už vás slyším… No jó, ale já mám moc práce, musím tamhle to a tamto a nemám čas vyvařovat… A já to neumím…

Přátelé, nejdůležitější otázky… Chci to pro sebe udělat? Mám se natolik rád, že si dám přednost před čímkoli jiným? Chi si užít život až do vysokého věku? Nebo chci trávit důchod v čekárně v bolestech a neschopen pohybu? To jsou otázky, které si musíte zodpovědět sami…

Já vám v následujících dnech ukážu, že to jde, ukážu vám jak na to, řeknu vám, co jsem zjistil… Ale rozhodnout se, jak důležití jste sami pro sebe, to musíte sami. Pro mě to byla jasná volba. Už jsem měl prášků po krk a hlavně jsem si nedovedl představit, kam to povede. Vlastně dovedl… Následovala by biologická léčba a pak třeba odstranění tlustého střeva, když ne něco horšího. To bych byl správný a lukrativní pacient. Je jasné, že kdyby mi má první lékařka oznámila co mám jíst a co ne a že za půl roku bude po problému, přišla by na buben…

Vaše pevné rozhodnutí je asi jediná překážka na cestě ke krásnému životu, který teď mám já. SCD je buď a nebo… Buď těm potvorám nedám nažrat a ony odtáhnou a nebo… SCD nemá cenu zkoušet. Že si jako dám SCD večeři a pak se budu celý den cpát jako obvykle tím, co je kde po ruce… To skutečně nefunguje. Buď a nebo…

Můžete ale ve velmi krátkém čase získat přehled a praxi. Příprava jídel podle SCD je ve většině případů velmi rychlá a jednoduchá, a v principech se neliší od toho, co znáte. Já jsem odjakživa na sladké, a když nemám nic po ruce a Marky není v dohledu 🙂 udělat si medovník sám, je otázka 20 minut… Za dvě minuty mám smíchány ingredience a za dalších 18 minut vyndávám pochoutku z trouby 🙂

Takže kdo jste ještě neviděli naše stránky www.uzdravtesejidlem.cz, po videu máte možnost na nich zjistit, které potraviny jsou vhodné a které ne, a hned si můžete vyzkoušet některý z našich receptů..

Uděláme si malé opakování. Jestliže naše tělo není schopno bezezbytku trávit dvojité a složené cukry, a zbytky v našich střevech vyvolávají tvorbu toxinů díky nepřátelským bakteriím, znamená to, že zavedením výživy sestavené z cukrů jednoduchých a z bílkovin dosáhneme odstěhování těchto bakterií a zařídíme tak likvidaci příčiny našich potíží. Mimo to budeme profitovat z celé řady „vedlejších” účinků této výživy, o kterých už byla řeč, ale ještě také bude, protože je jich skutečně mnoho. K tomu se kvalita našeho jídelníčku dostane na takovou úroveň, že už nás pravděpodobně ani nenapadne s tím přestat 🙂

Toto je začátek našeho malého video kurzu zdarma. Podívali jste se na princip fungování SCD, slyšeli jste můj příběh a můžete začít uvažovat o tom vlastním…

V dalším videu, které k vám dorazí asi za tři dny, se podíváme blíž na naše děti. Jak může běžná strava způsobit problém, a jak naopak SCD výživa uzdravit. Podíváme se také blíž na ekonomickou stránku SCD.

Na konci každého videa jsme pro vás připravili překvapení ve formě video-receptu na některou z vybraných SCD dobrůtek. Takže za chvilku se můžete podívat, jak si připravit SCD polévku a SCD bábovku. Bábovka není první recept, který jsme s Marky zkoušeli, ale je skvělá… Zrovna včera jsme se se synem touhle dobrotou nacpávali.

 

A teď, všechny své dotazy pište do diskuze pod videem. Čteme je, protože chceme vědět, co vás zajímá. Nechceme vám předkládat jen něco o čem si my myslíme, že byste to mohli chtít vědět. Rádi reagujeme na konkrétní podněty. Vaše dotazy zabudujeme do dalších materiálů. Když to časově zvládneme, na konkrétní dotazy odpovíme přímo v diskuzi…

Děkuji za pozornost, mlsejte a buďte zdrávi 🙂

KLIKNĚTE ZDE: pro info o SCD Průvodci a registraci

VIDEO 2: SCD, děti, ekonomika a pár mýtů

Rovnou 2 recepty ke stažení

PŘEPIS VIDEA ZDE

Ahoj, tady je Radek. Chci se s vámi podělil o svůj příběh a poslat tak dál něco, co mi zcela zásadně změnilo život.

V tomto videu, jak jsem slíbil, bude řeč o dětech. Slyšeli jste někdy větu? Když hezky spapáš brambůrky a masíčko, dostaneš za odměnu čokoládku! Když si uvědomíme princip SCD, o kterém jsem vám povídal v prvním videu, dostává tahle věta opravdu velmi bizarní význam, co říkáte?

Řeč bude tedy o tom, jak může běžná strava způsobit našim dětem spoustu problémů, a jak naopak SCD styl zase velice prospět. Dnes si pozvu na pomoc s tímto tématem svou partnerku Marky. Připravuje pro vás stránky Marky SCD recepty, které najdete na doméně www.uzdravtesejidlem.cz. Potom se podíváme na další zajímavé téma a tím je ekonomika SCD. Zjistíme, že se není čeho bát , a že pevné zdraví si může dovolit skutečně každý. Já myslím, že máme co dělat, když vám ještě připomenu, jak to SCD vlastně funguje… Tak pojďme na to…:-)

V minulém videu jsme si řekli, že naše tělo není schopno bezezbytku strávit jiné, než jednoduché cukry – monosacharidy. Ostatní cukry nedokonalým trávením zanechají zbytky, které se dostanou až do střev. A pojďme si v tom udělat ještě pořádek. Sám si pamatuji, že jsem před SCD obdobím měl jen mlhavou představu, co je to sacharid… Natož pak jednoduchý, dvojitý, složený a když někdo řekl uhlohydrát… Zase jsem nic nevěděl.

Takže cukr není jen ten cukr z cukřenky. Jednoduše pro naši potřebu bude stačit, když si řekneme, že sacharidy, také označované jako karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany, nebo prostě cukry, jsou pořád jedna a ta stejná věc, tedy látky obsažené v našich potravinách. Důležité je vědět, že tyto látky, ať už jim budeme říkat kterýmkoliv z těchto názvů, obsahují různý počet molekul. Pro nás bude zase stačit rozdělení na monosacharidy, sestávající z jedné molekuly, disacharidy složené ze dvou a polysacharidy složené z více než dvou molekul.

Monosacharidy najdeme v ovoci, zelenině, medu a suchých plodech. Disacharidy, tedy dvojité cukry zase v rafinovaném cukru, ve všech obilovinách, mléce, chmelu a podobně. No a polysacharidy, tedy cukry složené, které nazýváme souhrnně též škroby, najdeme v bramborách, rýži, kukuřici a mnoha dalších plodinách.

Teď se vrátíme k nestráveným zbytkům. Ty se dostanou do našich střev, tam se jimi napasou nepřátelské bakterie. Ty potom s odpadem vyprodukují toxiny, které umožní v našem těle vznik zánětů nejrůznějšího druhu. Dál také doplavou krevním řečištěm až do mozku a postarají se o pořádný zmatek v naší hlavě. Samozřejmě nemáme všichni stejné projevy, ale tento mechanizmus působí na nás na všechny. Někdo je odolnější, jiný méně. Ale v průběhu našeho života se klasickou stravou každý z nás k nějakému problému propracuje.

Víte co se stane, když sníte třeba jablko? Tedy monosacharidy? Protože si jablko s sebou nese enzymy, minerály a obsahuje pro naše tělo lehce stravitelné cukry, v žaludku ani moc nepobude a doslova za chvilku je v tenkém střevu, kde je zužitkováno a vláknina odchází vyčistit střevo tlusté…  Zato takový koblížek s kakaíčkem…To je bomba! Samé dvojité cukry – sacharóza, laktóza… Koblížek pěkně pocukrovat… Taky jsem to miloval… Jenže…. Pro tělo je to asi taková pecka, jako náhlá infekce, chřipka… Je to poplach pro trávící ústrojí. Žádné enzymy, tělo musí použít vlastní, žádné minerály, v podstatě jen balast, kterého se musí tělo zbavit, nějak se s tím poprat. A nakonec překyselení… Jak to tělo uzásadí? Vápnem… A kam si myslíte, že půjde tělo pro vápno? Správně do kostí. Důchod na žemlovce a bílé kávě rovná se zlomenina krčku. Dává to smysl?

Ale nechci se příliš odchylovat od našich dnešních témat. Přidám tedy jednu pěkně rozvitou větu o podstatě SCD.

Jestliže naše tělo není schopno bezezbytku trávit dvojité a složené cukry a zbytky v našich střevech vyvolávají tvorbu toxinů prostřednictvím špatných bakterií, zavedením výživy sestavené z cukrů jednoduchých a z bílkovin dosáhneme odstěhování těchto bakterií a zařídíme tak likvidaci příčiny našich potíží. A minule jsem také zmínil celou řadu „vedlejších” účinků, ze kterých budeme mít výhodu. Tak budu konkrétnější. Představte si, jak si bude vaše tělo lebedit, když ho ušetříte takových šoků, jako jsem před chvílí popsal s koblížkem. Přestanete ho díky SCD stylu nutit k neustálému zpracovávání odpadu. Kolik energie mu ušetříte. Kolik energie vám zbude na něco zajímavějšího. Dá se říct, že vaše tělo bude mít o třetinu až polovinu práce za den méně, jen díky správné volbě výživy. Navíc výživy, která je mnohem více energetičtější než hlušina v podobě knedlíků, buchet a dalších plnidel z obilí… Teď jsem si vzpomněl na reklamu na tatranky, na kterých jsem vyrostl, a bez kterých jsem si kdysi nedokázal představit svůj život. Pamatujete? Tatranky – energie sbalená na cestu… Je to přesné, tatranka sbalí veškerou mou energii, co mám na cestu sama pro sebe, lépe řečeno zneužije mou energii, aby ji tělo dokázalo zlikvidovat.

Chtěl bych teď přejít k hlavnímu tématu tohoto videa a mám pěkný oslí můstek, jak říkají v televizi.

A televizi nemáme ještě déle než se věnujeme SCD, snad pět, možná šest let. Když teď občas u maminky koukáme na pohádky, což je naše příjemná rodinná činnost, sem tam neunikneme reklamě. Zvlášť v zimním období je to opravdu chuťka. Jedny medikamenty za druhými. Z obrazovky na vás koukají smutné dětské oči s červeným nosánkem a tvářemi… Tak abyste se mohli takovým reklamám pěkně zasmát, stejně jako my, předám slovo Marky a ona vám vysvětlí jak je to  s SCD a našimi dětmi.

 

______________________________________________________________________________

Ahoj, já jsem Marky a ráda bych se s vámi podělila o pár osobních zkušeností na téma „SCD pro maminky a děti”…
S příchodem SCD do mého života mě výživa pro děti začala zajímat jednak proto, že děti… jsou ty nejkrásnější bytosti na světě… a já s nimi tolik chtěla být, že jsem se stala učitelkou v mateřské škole…ale tím hlavním a největším důvodem byly maily od smutných maminek, jejichž dítko bylo postiženo ulcerózní kolitidou nebo crohnovou chorobou. Kdo chodíte na naše stránky, pravděpodobně znáte můj článek v blogu na téma „dětské výživy”….ale abych nepřeskakovala….

SCD výživu praktikuji stejně tak dlouho jako Radek.

Začala jsem s ní nejen proto, že jsem chtěla Radka podpořit v jeho rozhodnutí, ale také proto, že jsme si o SCD hodně četli, shromažďovali veškeré informace o vlivu SCD od lidí po celém světě, koupili jsme si knihu Elaine Gottshall, zkrátka zjistili jsme, že SCD je to ONO, a že do toho rozhodně jdeme!…. Vzpomínám si, jak na mě Radek nadšeně vybafl: Mě se to líbíííí, co ty? jdeš do toho????!!!!! A já že jo! 😀 Nedovedu si vůbec představit, že bych řekla: „ ne, dělej si to sám, já to zas tolik nepotřebuju!”

 

Já sama jsem do té doby závažnější zdravotní problémy neměla… takhle…

…měla jsem takové ty drobnosti :), znáte to, akné, ekzém, občas gynekologický zánět, ale… neřešila jsem to…tenkrát mi nepřipadaly tak závažné…
…když vám o tom teď povídám, tak slyším, jak jsem sama sobě říkala, že moje maličký zdravotní neduhy nejsou natolik obtížný, abych se donutila se sebou něco dělat…zašla jsem si pro mastičku, nějakej prášek, ale uvnitř jsem věděla, že tím se to nevyřeší…mast mi nezamázne to, jak špatně se svým tělem zacházím…
Chtěla jsem být krásná a štíhlá…ale dávno vím, že být krásná a štíhlá znamená být zdravá uvnitř …protože jak uvnitř, tak venku…
Mimochodem, říkal vám už Radek o účinku SCD na získání ideální váhy?? Boubelatí zhubnou, vychrtlí přiberou 😉 scd umožní tělu najít svou ideální, přirozenou váhu….

Myslela jsem, že se mám ráda, že mám ráda své tělo….ale nebylo to nikdy tak, abych dokázala o své tělo dostatečně pečovat, abych mu pomohla…říkala jsem si, však to časem zmizí…ale problémy nemizely, a mě to donutilo přemýšlet…

 

Víte, je škoda, že než člověk začne něco řešit, MUSÍ se ve většině případů dostat do TAK! kritického, mnohdy až neřešitelného stavu, aby to vyvolalo nějakou akci…je to taková naše lidská přirozenost…odkládáme sami sebe na „až pak“, až bude čas…pomáháme druhým, dáváme jim přednost a sami sebe necháváme čekat ve frontě…ale je to naopak..nejdříve je nutno pomoci sobě, a teprve pak jsme „schopni” pomáhat ostatním…

 

My dospělí si můžeme vybrat, co budeme jíst, ale naše děti tuto svobodnou volbu nemají, jsou zcela závislé na nás, a tak je důležité vědět, jak může volba potravin být pro naše děti zásadní…

Chceme přeci pro naše děti to nejlepší. Ale jak se zorientovat?
Před časem jsem na internetu narazila na článek, který mě doslova zvedl ze židle, nemohla jsem uvěřit, že je možné tvrdit rodičům, že pro nejlepší vývoj jejich dětí je lepší skleněná lahvička z továrny než výživa připravená podomácku z kvalitních surovin, bez chemie. Uvědomila jsem si, že dnes už může každý napsat cokoliv a kamkoliv! Bez ohledu na to jestli je to pravda nebo ne! Hlavně, ať to dobře sype! A tam začal náš zájem o to, co v takové lahvičce dětské výživy je za dobroty…
Zjistili jsme, že až na výjimky, je téměř v každém takovém výrobku nějaký druh škrobu…většinou rýžový, v nejlepších případech kukuřičný. A kam si asi tak myslíte, že chodí velké firmy pro kukuřičný škrob??
A teď si tedy představte….maminka přestanete maminko kojit, vyživovat ho tím nejlepším, nasadí tyto výrobky v domnění, že dělá dobře pro své dítě…ale opak je pravdou…do těla tak malého děťátka se dostanou škroby, které není schopno beze zbytku strávit a kolotoč začíná…

Není žádným tajemstvím, že výskyt alergií, autoimunitních onemocnění a snížená odolnost generaci od generace neustále stoupá a začíná se to projevovat už od kojeneckého věku. Dalším tématem je LMD neboli lehká mozková dysfunkce, dále hyperaktivita, epilepsie a jak uvádí Ellaine Gottschall, autorka knihy Breaking The Vicious Cycle,  proudy toxinů velmi negativně ovlivňují stav dětí postižených autismem.

Takže je skutečně třeba si dát pozor a bedlivě číst etikety, protože škroby jsou dnes oblíbeným plnidlem téměř ve všech potravinových výrobcích. Víte například, že ty nejsmetanovější zmrzliny jsou vyrobeny pouze ze škrobu? Ano, skutečně neobsahují žádné mléko, natož pak smetanu. A hned mě napadá další perla – kuřecí či krůtí šunka pro děti. Rychlosůl, dextróza a pomleté kuřecí pařátky a karagenan – E407… Ne, kecám, tahle šunka podle popisu obsahuje 80% – 85 % masa. Ale kdo vám to zaručí? Jdeme dál…

Bezlepková dieta. Mimochodem je to fenomén, kterým byl zastaven právě doktor Haas, „vynálezce” SCD. Když jeho práce začínala nabírat na popularitě, byla vybrána skupina studentů, kteří jakože učinili ohromný objev, že za všechno může lepek. Tento objev byl uměle zpopularizován a doktor Haas pozapomenut. Pravda je taková, že ne lepek, ale opět disacharidy, neboli dvojité a komplexní cukry mohou za naše potíže. Proto bezlepková dieta neuzdravuje, ale maximálně pomáhá udržet jakýsi přijatelný stav.

Dobře, dejme tomu, že jste se rozhodli pro SCD, své ratolesti vyvařujete to nejlepší, a pak přijde školka nebo škola. Co teď? Jako bývalá učitelka mohu potvrdit, že v každé dobré MŠ vám vyjdou vstříc, pokud si řeknete. Sama jsem měla za léta své praxe mnoho případů, kdy jsme takové situace normálně zvládali. Takže žádný strach, nebojte si říct, co pro své dítě chcete. Zdravím všechny svoje žáčky, kterým teď už bude jistě kolem dvaceti let…Doufám, že jsou všichni zdrávi 🙂

 

Teď předám slovo opět Radkovi, protože bude mluvit o ekonomice SCD…

A protože dnes byla řeč hlavně o dětech, vybrali jsme pro vás další sladký recept….děti mají rády  sladké a je doslova žádoucí, aby jste pro ně měli stále něco po ruce, a ony nemusely chodit k sousedům….tento recept jsme z knihy E .G opravdu vyzkoušeli jako první. Při ochutnávání jsme měli pocit, že jsme v nebi a začali se na SCD těšit jako malé děti….takže objevte ořechovo karamelové Medové pokušení :)))))))
____________________________________________________________________________________

 

Děkuji Marky a já vám teď zase řeknu, kolik to SCD vlastně stojí a na co se připravit. No, připravte se zase na překvapení 🙂 Jsme zvyklí, že zdraví něco stojí. Už jsme to zažili a různě zkoušeli asi všichni. I když má dnes člověk už docela slušnou rezistenci na všelijaké reklamy, slibující zázraky, občas se objeví nějaká chytřejší a my si řekneme…. Co kdyby to fungovalo? A vyzkoušíme to. Většinou nás to stojí dost peněz… Někdy opravdu moc peněz… Záleží na vynalézavosti reklamy a zdánlivé důvěryhodnosti preparátu. Výsledky jsou pak také na různé úrovni. Někdy je znát jisté zlepšení našich obtíží po určitou dobu a někdy je to úplně k ničemu. Jistě to sami znáte. A můžete mi věřit, že s tím co mám za sebou, jsem se skutečně párkrát nechal dost nachytat 🙂

Dostáváme velmi často dotazy, jak že to je vlastně s těmi super-potravinami a moderními doplňky stravy. Jak je možné, že pro SCD styl jsou nevhodné?

Je to velmi jednoduché. U SCD se řídíme principem fungování. Pamatujete… Jednoduché cukry ano, dvojité a složené NEE. Takže když vezmete do ruky kterýkoli preparát, podívejte se na jeho složení a máte jasno. Jestliže nějaká plodina, například jednu dobu velmi populární Maka, slibuje zázračné věci, protože indiáni v Peru, kteří ji pěstují ve výškách okolo 4 tisíc metrů, díky ní velice prospívají, nemusíme zdaleka tolik prospívat i my. Jak je to možné? Maka má v sobě skutečně mnoho dobrého. Roste ve velmi těžkých podmínkách, ve vysoké nadmořské výšce a získává díky tomu skutečně mimořádné množství minerálů a dalších látek, které by mohly tělu prospět. Jenže obsahuje také obrovské množství škrobu, tedy složených cukrů… A to je ten háček. Zapomíná se, že peruánští indiáni žijí po staletí s makou ve stejných podmínkách a jsou na tom se schopností trávit škroby úplně jinak, než zbytek populace. Dnes je už na základě různých výzkumů prokázáno, že velmi těžce pracující jedinci a vrcholoví sportovci mají vyšší schopnost trávit škroby. Ale pokud nejste peruánký indián, žijící a těžce pracující vysoko v horách nebo alespoň Lance Armstrong, maka pro vás bude z pohledu SCD stejně užitečná jako brambora. A vy už víte, že zdraví je buď a nebo… Takže vždy když najdete nějakou momentálně propagovanou a zaručeně úžasnou plodinu nebo preparát a v seznamu „co ANO co NE” nebude doporučena, je to právě z těchto důvodů. Sice obsahuje něco zajímavého, ale hlavně zase vykrmí naše špatné bakterie a jsme zase tam, kde jsme nechtěli být. Bohužel docela podobná situace je s vegetariánstvím, veganstvím či s příznivci živé tedy nevařené stravy. Opět platí pravidlo cukrů.

Setkali jsme se už mnohokrát s lidmi, kteří se nemohli uzdravit ze svých potíží i když byli například vegetariány. Teprve až po zabudování principů SCD se dostavil skutečný výsledek. Je třeba rozlišit, co je móda a má logický základ. Mě osobně, i když jsem otevřen novým věcem, vládne logika. A SCD mi dává smysl a na výsledcích je to vidět.

Možná, že se vám zdá, že jsem trošku ulítl od tématu ekonomiky SCD, ale chtěl jsem jen zmínit někdy skutečně zbytečné investice do věcí, které nemohou fungovat a dát vám tak návod, jak se v tom vyznat. Vrátím se tedy k věci.

V první řadě vám chci oznámit příjemnou skutečnost 🙂 SCD vám nezruinuje peněženku 🙂

Proč tomu tak je? Důležitá věta… Dojde totiž pouze ke změně vašeho nákupního seznamu. Když už teď víme, co nám dělá špatně, tak to nebudeme kupovat a místo toho začneme kupovat něco jiného. Kdybyste viděli, co všechno letělo z naší spíže na začátku Našeho SCD stylu 🙂 A to je ono 🙂 Člověk totiž přestane nakupovat spoustu nesmyslů.  Věřte mi, ze začátku se nebudete stačit divit, co všechno je na vyhození. Takže ve výsledku to vypadá, že za nákup dáte téměř stejnou částku, jako jste byli zvyklí, jen obsah vašeho vozíku bude vypadat podstatně jinak 🙂

Vzpomínám si, že jsme jednou u pokladny v jednom velkém supermarketu získali nové příznivce SCD právě naším obsahem koše a zjistili jsme, co to znamená dělat reklamu sami sobě 🙂 Zaplnili jsme pokladní pás zeleninou, ovocem, suchými plody a nechyběly ani láhve dobrého vína. Paní pokladní se na to podívala a řekla: No to když sníte, to budete ale zdraví… Usmál jsem se a řekl jsem: Ale my už jsme 🙂 Podívala se na mě přes brýle, pak na Marky a po chvilce mlčení se začala ptát: A co vy vlastně vaříte a jak to děláte? Nechtěli jsme zdržovat a tak jsme ji poslali na naše stránky. Začala si zapisovat, což jí trvalo dost dlouho a já už se díval s obavou po frontě, která se za námi začala tvořit. Jenže jsem uviděl několik lidí, jak nakukují a snaží se zachytit o čem je řeč. Nakonec jsme ve frontě rozdali ještě několik kontaktů a dostali pochvalu, jak hezky vypadáme a jak je to na nás vidět 🙂 Odcházeli jsme, smáli se nad tou super sebe-reklamou, která se nám povedla.

Změna nákupního seznamu má další pozitivní vliv díky objevení nových plodin a možností jejich úpravy. Bez SCD bychom se dál nacpávali klasikou a nepoznali bychom spoustu delikátních dobrot, jako je opečená dýně, guacamole, gazpacho, nebo třeba udělat si pečivo, ať už sladké nebo slané z mandlí, kešu nebo pekanových ořechů. Ostatně podívejte se na recepty Marky na našich stránkách. Uvidíte spoustu jejích specialit.

No a nesmíme zapomenout na největší úsporu ve vašem rozpočtu. Na hromadu výdajů za lékaře, léky a pracovní neschopnosti, které díky SCD postupně s vaším uzdravováním zmizí. U mě samotného to bylo hodně peněz. A vlastně ani nevím přesně kolik, protože neumím třeba odhadnout přínos toho, že jsem za poslední několik let neměl ani rýmu. Bude to asi solidní balík 🙂

Navíc, jak se v SCD trošku rozkoukáte, najdete si své zdroje třeba na ořechy, na med a objevíte další finty, jak neplatit zbytečně, jíst jako nikdy před tím a ještě se díky tomu uzdravovat a čistit.

Dnešní video se blíží ke konci a já doufám, že jsem vás zbavil obav z finanční náročnosti SCD stylu. Vím, že úplně v klidu budete až si to vyzkoušíte na vlastní kůži 🙂

Toto bylo naše druhé video o SCD. Kdo jste ještě neviděli první, hned se podívejte, ať víte o čem je tady řeč. Ať víte, že se můžete uzdravit téměř z čehokoli. Ať víte, že to jde a že to můžete dokázat vy sami a navíc jen tím, že si budete hooodně užívat dobroty SCD.

Ve třetím videu vás čeká několik krátkých konkrétních příběhů o fungování SCD, ale hlavně se podíváme na to, jak začít… Ano, jak začít. Jedna z nejčastějších otázek. Jak začít s SCD, když mě trápí tohle a když mě trápí něco jiného. A čeká vás samozřejmě další recept 🙂

V tom dnešním vám konečně Marky ukáže, co bylo to úplně první, co jsme si podle Elaine Gottschall uvařili a co nás zároveň úplně dostalo 🙂 Medové pokušení 🙂

Já vám děkuji za pozornost a zvu vás na další video za pár dní…

Mlsejte a buďte zdrávi

KLIKNĚTE ZDE: pro info o SCD Průvodci a registraci

VIDEO 3: Pro koho je SCD? Vaše časté otázky

A další 2 recepty ke stažení

PŘEPIS VIDEA ZDE

Ahoj, tady je Radek rád bych se s vámi podělil o svůj příběh a tím poslal dál něco, co mi zásadně změnilo život.

Na začátku tohoto videa chci v první řadě poděkovat. Chci z celého srdce poděkovat vám všem, kteří se díváte, všem, kteří nám píšete své komentáře, jak přímo u videoklipů, tak na našich stránkách, ale hlavně v emailových zprávách. Těch je vzhledem k povaze tématu nejvíce a mnoho z nich je skutečně nádherných. Cítíme z nich s Marky to nadšení a obrovskou chuť do života. Nadšení, které zažívá člověk, co zrovna našel způsob, jak se vrátit do normálního zdravého života.  Vím přesně co cítíte, mám to ještě pořád v živé paměti. Můj nový životní styl ještě i teď přináší nové změny k lepšímu, které se postupně projevují s tím, jak se moje tělo dočišťuje a adaptuje na podmínky, které mu dělají moc dobře 🙂

Děkujeme za to nadšení a za tu radost, kterou s námi sdílíte, je to skvělý pocit. Děkujeme i za množství dotazů, které posíláte. Pomohou nám přesně nasměrovat naši práci tak, aby výsledek co nejvíce odpovídal vašim potřebám. Aby vyhovoval potřebám vás všech, kteří jste se rozhodli pro sebe, pro zdraví, pro úžasný způsob života ve zdravém těle. Děkujeme

Pro vás, kteří jste neviděli dvě předešlá videa, jen připomenu, že jsem téměř před čtyřmi lety našel způsob, jak se zbavit, podle lékařů, nevyléčitelné choroby. Byla to ulcerózní kolitida, zánět na tlustém střevě, který se projevuje krvácením, průjmy, bolestmi a může vyústit až k odebrání celého tlustého střeva. Může vést též ke vzniku něčeho ještě horšího. Byl jsem tenkrát v místě, kde se možná nacházíte právě teď vy. Měl jsem štěstí, že jsem objevil informace o SCD a o Ellaine Gottschall, autorce knihy Breaking The Vicious Cycle – Prolomení bludného kruhu. A můj život se mi začal doslova měnit před očima. Když jsem po velmi krátké době pozoroval výsledky, popadlo mě obrovské nadšení. A když jsem navíc zjistil, kolik nejrůznějších nemocí a neduhů dokáže SCD uzdravit, popadla mě touha zachránit celý svět 🙂 Začal jsem u těch nejbližších, u rodiny, u přátel a všechny jsem chtěl spasit 🙂 Brzy jsem si ale uvědomil, že takhle to nejde. Když jsem viděl nechápavé pohledy a slyšel: Ale my jsme přece zdraví… Uvědomil jsem si, že nelze nikoho nutit. S Marky jsme si tedy slíbili, že jestli se uzdravím, vytvoříme internetovou stránku a dáme možnost dalším lidem. Všem, kteří chtějí a pro které je jejich zdraví a zdraví jejich blízkých důležité, aby tyto informace získali a mohli je použít ve svůj prospěch. Ať už vás nebo někoho z vašich blízkých trápí kolitida, crohn, celiakie, cystická fibróza, chronický průjem, nebo hyperaktivita, LMD, epilepsie, autismus a mnoho dalších nepříjemností, teď je tady pro vás SCD. Podívejte se na naše dvě předchozí videa a zjistěte víc. Dozvíte se, že změnou způsobu výživy lze dosáhnout vyhladovění nepřátelských bakterií v našem trávícím ústrojí a tím zastavit tvorbu toxinů, které jsou zodpovědné za sníženou imunitu a vznik zánětů a dalších onemocnění, včetně poruch fungování našeho mozku. Můžete si užívat skvělých „vedlejších” účinků této výživy, které postupně přicházejí ke slovu.

To mi připomnělo jednoho mého dřívějšího zákazníka. Měl jsem s ním pracovní schůzku v jednom obchodním centru. Přijel malinko později, měl to daleko a navíc nestihl snídani. Hned jak dosedl, objednal si mléčný koktejl s příchutí jahod. Půl litru. Obrátil ho do sebe, se slovy, že má hrozný hlad. Za čtvrt hodinky si objednal další, tentokrát s příchutí borůvek a zase ho hned zlikvidoval. Po jednání jsme povídali o všem možném a přišla řeč na to, že ho trápí velké bolesti kyčlí a že si objednal operaci. Řekl jsem mu, že se ani nedivím, když konzumuje takové množství mléka. Jako bývalý kulturista byl na na konzumaci proteinových nápojů s mlékem zvyklý. Začalo ho to zajímat a tak jsem mu vysvětlil o co jde. Je to dost rozhodný člověk, tak prohlásil, že to okamžitě nasadí v praxi. Po třech týdnech zazvonil telefon a já slyšel: Pane, že nevíte co vám chci říct? A já odpověděl vím, už vás nebolí kyčle… A on nato: No jo, ale to není lepší… To je úplně jinak… Zrušil jsem operaci…

Jak jsme postupně objevovali různé pozitivní projevy SCD, přemýšleli jsme, kdo všechno z této výživy může mít prospěch. Máme babičku ve velmi úctyhodném věku – 92 let. Trápí ji Alzheimer. Je už v pokročilém stádiu, takže nám bylo jasné, že SCD jí paměť nevrátí, ale řekli jsme si, že nemůže být na škodu, zavést babičce kvalitní výživu. Po dvou letech na SCD se babičce paměť skutečně nevrátila, ale proces degenerace se pravděpodobně zpomalil a babička se dostala, co se ostatního fungování týče, do velmi dobré kondice. Zhubla, upravil se jí tlak, zlepšila se jí nálada a začala běhat po schodech jako za mlada. Dokonce její paní doktorka se začala zajímat, co že to za dietu způsobilo takové zlepšení jejího celkového stavu 🙂

Teď bychom se chtěli věnovat několika vašim nejčastějším dotazům, které vás nejvíce zajímají. Předám slovo Marky, která vám na ně odpoví…

Zdravím vás,  jsem Marky a připravuji pro vás stránku uzdravtesejidlem.cz.
Chci vám také moc poděkovat za vaše krásné ohlasy a ráda bych dnes zmínila několik nejčastějších dotazů, které se ve vašich emailech objevují.

Velmi často se ptáte, proč je některá potravina podle seznamu co ANO, co NE pro SCD výživu nevhodná.
Ptáte se nejčastěji na zelené potraviny, nebo na potraviny, které sou označovány obecně za zdraví prospěšné.
Bývá to například aloe vera, zelený ječmen, chlorella, pohanka a třeba celozrnné produkty a další momentálně popularizované plodiny.
Částečně jsme už odpověděli ve druhém videu, ale v zásadě se dá říct, že pokud je některá z vašich oblíbených potravin uvedena jako nevhodná, znamená to že obsahuje něco, co by znehodnotilo účinek SCD výživy pro vaše uzdravení. Buď obsahuje některý z nevhodných sacharidů, tedy dvojitý nebo složený, komplexní, případně může obsahovat nějakou dráždivou, nebo jinak nevhodnou látku.

Tak třeba například aloe vera, ta obsahuje slizovité polysacharidy, tedy škroby, dráždí střevní stěny a navíc vyvolává imunitní reakce.
Chlorella, tedy řasa, opět může dráždit střeva a imunitní systém.
A takový zelený ječmen je stále ječmen, tedy dvojitý sacharid.

Další řada dotazů se týkala tepelného zpracování potravin. SCD není zaměřeno pouze na živou stravu, raw food.
I když mnoho receptů na našich stránkách vyhovuje i vitariánům, naproti tomu je zde mnoho jídel vařených.
Já osobně vnímám SCD jako možnost přípravy na přechod k živé stravě, protože si myslím, že ne každý zvládne naprosto bez problému přejít rovnou na živou stravu, a s tím spojený detox …často takový pokus končí nezdarem.

Kdo je masožrout, nemusí se bát, protože SCD styl maso nevylučuje a možná už jste na naší stránce recepty s masem objevili. I když uznávám, není jich mnoho a nepřibývají moc často, protože my jsme se konzumace masa vzdali.
Možná to není ten správný výraz, protože nás nikdo nenutil…spíš to přišlo velmi přirozeně a nenásilně. Paní Ellaine se sice k masu nějak konkrétně nevyjadřovala, ale my s Radkem jsme přesvědčeni, že naše tělo si bez masa poradí mnohem lépe než s ním, takže ptáte-li se, jíst či nejíst maso, je to zcela na vašem rozhodnutí 🙂

Mnoho z vás se také bojí, že bude mít na SCD hlad. Můžete zůstat v klidu 🙂 Po úvodní fázi, zvláště u těch z vás, kteří jste momentálně v relapsu, možná trošku hlad bude a pravděpodobně dosáhnete kýžené úpravy své váhy :-), ale v dalších fázích naopak zjistíte, že SCD jídla jsou tak energeticky vydatná, že budete naopak schopni redukovat celkové množství konzumovaných pokrmů. Až vyzkoušíte třeba mandlový chléb, zjistíte, že sníst celé dva krajíce naráz je téměř hrdinský čin.

Jedna z otázek zněla, je-li SCD výživa pro někoho vyloženě nevhodná. Musím říct, že jsme nenarazili na případ, kdy by SCD někomu přitížilo. Vzhledem k podstatě, která vychází z našeho původního přirozeného určení, tedy z toho, že jsme plodožravci, je velmi pravděpodobné, že návrat k této podstatě vyvolá u každého jakési přeprogramování nazpět, na něco přirozeného, co nám vyhovuje.
Kromě již několikrát zmíněných postižení máme pozitivní zprávy i od kardiaků, cukrovkářů, lidí trpících RS, poruchou příjmu potravy, velkou nadváhou, astmatiků a celou řadou dalších nemocí.
Takže v zásadě platí, že SCD styl je pro tělo obecně prospěšný a dopřejeme-li mu ho, tělo se nám odmění dokonalou imunitou a správným fungováním.

Několik dotazů jsme dostali i na SCD a sport. Jestli tělo netrpí nedostatkem bílkovin, když třeba ještě přestanete jíst maso. Tady bych ráda řekla, že nutnost konzumace masa pro růst svalů je opravdu mýtus. Na internetu najdete již stovky, možná tisíce sportovců, kteří jsou vegetariáni nebo vegani a mnoho z nich je právě na SCD nebo na živé stravě.
Mohu k tomu říct ještě jeden příklad. Slyšeli jste někdy, že by nosorožec sežral třeba tygra? Nebo žirafu? Podívejte se, čím se živí…a přesto má svalové hmoty stovky kilogramů.
Ano i naše těla si umí bílkovinu syntetizovat. Bílkovina je v zelenině, v ovoci, suchých plodech, vejcích, atd…
Není tedy třeba se obávat, že pokud má vaše dítě alergii, intoleranci na laktózu, že po nasazení na SCD zcela bez mléčných produktů, které jsou povoleny, že by nevyrostlo, nebo nezesílilo…

Ptáte se také, co se stane, když třeba i nechtěně, nevědomě sníte něco, co je pro SCD nevhodné. To samozřejmě není dobře a může vás to posunout o kus zpět…ale pokud se to stane výjimečně a ihned naskočíte na SCD, není to až takový problém.
Chtěla bych vám říct, že opravdu hodně záleží na vašem rozhodnutí.
Radek si pro sebe vytvořil tak silné zásady, že za téměř 4 roky neudělal chybu ani výjimku.
Vždy záleží na vás, jestli kontrolujete to co jíte, to znamená, jestli nejíte něco, co nevíte jak vzniklo. Záleží na tom, jak moc chcete být k sobě a ke svému tělu upřímní.

Berme naše těla vážně a jestli nám dávají vědět, že něco nechtějí, že se jim něco nelíbí, poslouchejme je a řiďme se tím. Stonásobně se nám to vrátí.

 

R: Podívejme se teď na SCD výživu ze širší perspektivy. Víme teď jak působí na náš organismus. Víme, že díky správné volbě potravin pro naše tělo můžeme změnit svůj život. Neexistuje osud, ani náhoda, jsme lidé a můžeme si vybrat. Žralok nemůže od zítřka nastoupit na místo kuchaře, ani šimpanz nemůže od zítřka řídit autobus, i když by dostal vysoký náborový příspěvek.

 

M: My se ale můžeme rozhodnout. Můžeme se jako lidé rozhodnout, že teď poslechneme své tělo, že si přestaneme škodit, že změníme cestu, po které jsme do teď šli, a že odteď budeme vyprávět svůj nový příběh. Můžeme vyprávět příběh, ve kterém nepřicházíme zbytečně o své peníze za pracovní neschopnost, za léky, které léčí, ale neuzdravují!
Můžeme vyprávět příběh, ve kterém nás nic nebolí, ve kterém nemusíme vysedávat v čekárnách ordinací, ale můžeme vyprávět příběh, ve kterém si užíváme život úplně zdraví a spokojení.

 

R: Jsme to my, každý z nás, kdo tu změnu může pro sebe udělat. Můžeme zase věřit, že existuje lepší způsob, že můžeme mít krásný život a že to dokážeme. Já a Marky po této cestě jdeme a přidalo se už hodně dalších. Ta změna je obrovská. Každý den si to uvědomím. Uvědomím si to, když nemusím brát žádný prášek, když při jakémkoli pohybu necítím žádnou bolest, když si pochutnávám na nějaké nové dobrotě od Marky. A v těchto chvílích přicházejí také nové inspirace a nové nápady, protože už nepřemýšlím nad svou nemocí s obavou, co mě čeká, ale dívám se na budoucnost z pocitu radosti a očekávání.

 

M: Další radost, kterou nám SCD přineslo, je dosah, jaký můžeme vytvořit. Z vašich zpráv, ale i ze zpráv, které dostáváme od našich přátel a klientů máme velkou radost. Cítíme z nich tu novou chuť do života a nadšení lidí, kterým se vrací jejich zdraví. A to je úžasný pocit.

 

R: Jestli jste tedy připraveni vzít své zdraví do vlastních rukou, postoupit s SCD stylem na novou úroveň,  jestli jste připraveni nás následovat a začít o sobě vyprávět úplně nový příběh, máme pro vás další možnost.

Připravili jsme SCD průvodce s názvem Uzdravte se jídlem!. Série videoklipů s mnohem větším rozsahem, než dokázala pojmout tato tři videa. Budeme se v něm věnovat postupně všem důležitým okruhům informací, které potřebujete znát, abyste pro sebe SCD využili skutečně naplno a co nejdříve těžili z jeho působení. Program také přímo odpovídá na vaše nejdůležitější dotazy, podle kterých byl sestaven. Nechybí ani základní video-recepty. Dáme vám prostě jasný plán, jak postupovat.

 

M: Za pár hodin otevřeme na několik dní registraci. Máme pro vás ještě jedno video. Je celé o vašem novém příběhu. O tom, jak ho začít psát. Dozvíte se také detaily o našem SCD průvodci a řekneme vám, jak postupovat při registraci.

Do té doby máte k dispozici ještě po několik dní tato tři videa a za domácí úkol můžete zatím začít vymýšlet scénář vašeho nového příběhu.

 

R: Nezapomeňte na komentáře pod videem. Napište nám, co si myslíte, co vás zajímá nebo o čem by měl být váš nový příběh.

M: Děkujeme vám za pozornost, mlsejte

R: a buďte zdrávi…

KLIKNĚTE ZDE: pro info o SCD Průvodci a registraci

Nejčastější dotazy k uzdravování jídlem

Najděte svoji odpověď v naší obsáhlé databázi 🙂

KLIKNĚTE ZDE

Svědectví SCDčkařů

Inspirujte se těmi, co jdou jen kousek před vámi 🙂

KLIKNĚTE ZDE: pro info o SCD Průvodci a registraci
KLIKNĚTE ZDE: pro info o SCD Průvodci a registraci